7 أبريل، 2024 5:56 ص
Search
Close this search box.

طارق الهاشمي المستجير من الرمضاء بالنار

Facebook
Twitter
LinkedIn

ربما الكثيرون مثلي لا يستغربون ما يصرح به سياسي بحق خصومه السياسيين فيوجه الانتقادات تلو الانتقادات ولكن بحدود اللياقة التي تليق بسياسي يحظى باحترام. ويستهدف من وراء ذلك تنبيه مسيّري شؤون البلاد وتحذيرهم من الوقوع في مطب قد تكون له تداعياته على المسيرة السياسية للبلاد، ولكن ان ينفث سموم الفتنة والشر ويتوعد بحرق الاخضر واليابس ويقصي كل من يواجهه ويفعل ما يشاء على حساب الوطن الجريح ويحرض الآخرين بما فيهم الجيران… فهذا ما لا يتقبله العقل والمنطق.
خرج الينا امس السيد طارق الهاشمي من منفاه الاختياري في السليمانية في تصريحات ادلى بها الى جريدة   Gazetesi  Turkiye التركية وتصدرت الصفحة الاولى من عددها الصادر يوم أمس يقيّم الاوضاع السياسية في العراق وما آلت إليه بعد ان سيطر المالكي على كل مرافق الحياة في البلاد، واقصى كل خصومه لينفرد بحكم العراق ويعيد الدكتاتورية المقيتة الى العراق..
 ومن يقرأ التصريحات النارية هذه يتصور ان العراق برمته اصبح على حافة الانهيار، ولا يرجى منه أي أمل، بعد ان انفردت حكومة المالكي الشيعية بكل مرافق الحياة، وبعد ان اصبحت امور العراق بكاملها بيد ايران تلعب بمقدراته ما تشاء، ولهذا فقد آن الاوان ان يتدخل الجيران وخاصة دول الخليج لوضع حد لما يجري وايقاف المالكي عند حده. أي ان مشاكل العراق لا تحل الا بالحروب وبدماء العراقيين..
انقل فيما يلي فقرات من تصريحات السيد طارق الهاشمي واترك التعليق للقراء:

“ان رئيس الوزراء الشيعي قد خلق ازمة كبيرة جدا في العراق، وان مستقبل البلاد يسير نحو المجهول. وان القضاء بالكامل بيد المالكي. وسأعود الى العراق (وكأنه في دولة اجنبية) متى ما نال القضاء استقلاله بالكامل.”
“ان ايران تتحمل مسؤولية التطورات الاخيرة، وهي لا تخفي نفوذها في العراق. وقد صرح رئيس اركان الجيش الايراني “ان نفوذ ايران في العراق سوف يتوسع بعد الانسحاب الأمريكي. وعلى الرغم من هذا فان الزعماء السياسيين العراقيين بقوا صامتين.”
“انني الآن في شمال العراق بمهمة رسمية بأمر من رئيس الجمهورية جلال الطالباني. لا يوجد في الدستور أو في القوانين ما يمنع مَن يقوم بأداء عمله مِن ان يكون في أي مكان من البلاد. لقد دمروا مكتبي في بغداد. وطردوا الضباط المكلفين بحمايتي. واعتقلوا البعض ممن كانوا يعملون معي. ان هذه القضية ليست قضية طارق الهاشمي ، بل هي قضية الشعب الذي يعرفنا. ويتم اعتقال من يساندني في كل من الزبير والعامرية والغزالية وشمالي بغداد واليرموك. وهذه الافعال تجاوزت حدودها العادية في دولة من الدول.”
“ينبغي دعوة المالكي الى العودة الى العقل والمنطق. ان العراقيين عادوا اليوم الى جو التوتر المذهبي الذي عاشوه في سنوات 2005- 2007. ان المالكي فجر ازمة وطنية كبيرة ذات ابعاد مذهبية من العيار الثقيل. ومن الصعوبة تلافيها. فهو لا يريد قبول أي صوت معارض. على جيراننا ان يعرفوا وعلى وجه الخصوص العالم العربي ما يحدث في العراق.  لم استبعد ابدا تدخلا خارجيا. ولست الوحيد من يقول هذا. فالإيرانيون يريدون ان يكونوا اللاعبين الأساسيين في العراق بعد الانسحاب الأمريكي. وسبب هذا واضح والكل يعرفه. والبعض منها يتعلق بتغيير النظام في سورية. وهاتان الدولتان تلعبان في الحقيقة دورا مهما في السياسة العراقية. ولهذا اعاتب الولايات المتحدة والدول العربية وعلى وجه الخصوص دول الخليج. فقد غضوا النظر عن التأثير الايراني وتوسعها، فوقع العراق اسيرا بيد ايران.”
“ان المالكي اوصل العراق الى نقطة اللاعودة. وتجاوز كل الخطوط. ولهذا فان أي مصالحة سياسية ليست مطروحة. واشعر بالخوف والقلق لمستقبل العراق. فالحاق الضرر بطارق الهاشمي يعني الحاق الضرر لمشروعنا الوطني لأجل وحدة بلادنا. وينبغي عدم تكرار هذه المسالة، وينبغي ايقاف المالكي في حد معين. …”

النص الكامل لتصريحات الهاشمي وقد قدم اجوبته على اسئلة الصحفي التركي مكتوبة ونشرت الجريدة صفحة منها بخط يده:

Irak İran’a esir düştü!

09 Ocak 2012 Pazartesi – 02:02
Irak’ta başgösteren yönetim krizinde mağdur duruma düşen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi, Tahran yönetiminin etkisine işaret ederek “Irak, İran’a esir düştü” dedi.

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/news/3951/irak_%C4%B0rana_esir_dustu_.aspx

HAYRETTİN TURAN – OZEL – Amerika’nın çekilmesinin ardından yeniden kaosa sürüklenen Irak’ta kilit isim Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi, Bağdat’ta yaşanan karışıklığı gazetemize değerlendirdi. Dış Haberler Müdürümüz Hayrettin Turan’a önemli açıklamalarda bulunan Haşimi, çok ilginç detaylara değindi. İran’ı suçladığı açıklamasında Haşimi, “Türkiye Irak için güvenilir müttefiktir” ifadesini kullandı.
Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı, ABD’nin çekilmesinin ardından Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin Irak’ta çok ağır bir kriz çıkardığını belirterek “Ükenin geleceği belirsizliğe sürüklendiği, Bağdat’ta yargı tamamen Maliki’nin elinde. Başkente ancak yargı tam bağımsızlığını kazandıktan sonra döneceğim” dedi. Son gelişmelerden İran’ı suçlayan Haşimi, “İran, Irak’taki nüfuzunu gizlemiyor. İran Genelkurmay Başkanının ‘ABD Irak’tan çekildikten sonra İran’ın Irak’taki nüfuzu genişleyecektir’ açıklamaları karşısında Iraklı siyasi liderler suskun kalıyor” diye konuştu. Haşimi şunları söyledi:

HAREKET BANA DEĞİL HALKA
“Ben bugün Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin emriyle resmi bir görevle kuzey Irak’tayım. Anayasa ve yasalar şu ya da bu alanda görevini yürüten kişiler için ülkenin herhangi bir yerinde çalışma yasağı getirmemektedir. Bağdat’taki ofisim tahrip edildi. Beni korumak için atanan subaylar kovuldu. Benimle çalışanlardan hapse atılanlar var. Bu dava Tarık el Haşimi olayı değil, tamamen bizi tanıyan halka karşı yöneltilmiş bir davadır. Al-Zübeyr, Al-Amriyyah, Al-Ghazaliyyah, Kuzey Bağdat ve Al-Yarmuk ‘da destekçilerim tutuklanıyor. Bu hareketler bir devlette normal davranışların ötesine gidildi.

ARAPLARA VE ABD’YE SİTEM
Birilerinin el Maliki’ye akla ve mantığa dönmesi çağrısı yapması gerekiyor. Bugün Iraklılar 2005-2007 yıllarında yaşadığı mezhep gerginliği atmosferine geri döndü. El Maliki ağır kalibreli mezhepsel boyutları çok büyük ulusal bir kriz patlattı. Bunun telafisi çok zor olacak. O, herhangi bir muhalif ses kabul etmek istemiyor. Ben komşularımızın ve  özellikle Arap dünyasının Irak’ta neler olup bittiğini öğrenmesini istiyorum. Bir dış müdahaleyi asla dışlamadım. Bunu söyleyen yalnız ben değilim. İran, Amerikalıların ayrılmasından sonra, Irak’ta ana oyuncu haline gelmek istiyor. Bunun sebebi açık ve herkes tarafından biliniyor. Bunun bir kısmı Suriye rejimini değiştirmekle ilgili. Bu iki ülke, gerçekten Irak siyasetinde önemli bir rol oynuyor. Bunun için ABD ve Arap ülkeleri ve özellikle Körfez ülkelerine sitem ediyorum. İran’ın etkilerinin ve yayılmasına göz yumuldu. Irak, komşu İran’a esir düştü.

MALİKİ SINIRI AŞTI
Maliki Irak’ı dönüşü olmayan bir noktaya götürdü. Bütün çizgilerini aştı. Bundan dolayı bugün herhangi bir siyasi uzlaşma söz konusu değil. Irak’ın geleceğine dair korku ve endişe duymaktayım. Tarik el Haşimi’ye zarar vermek aynı zamanda bizim ülkenin bütünlüğü için ulusal projelerimize de zarar vermek anlamına geliyor. Ülkenin bu bunalımdan kurtulması için tarihi çözümler oluşturulması gerekiyor. Bu meselenin tekrarlanmaması gerekiyor ve Maliki’yi belli bir sınırda durdurmak gerekiyor. Çünkü gerçekten Irak halkı ve Irak’taki siyasi varlıklar ve liderler bundan zarar görüyor.”

 

ANKARA HER ZAMAN YANIMIZDA OLDU
En güvenilir ülke Türkiye
Türkiye’nin davetine çok teşekkür ettiğini belirten Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi, Irak’ta kalıp krizi çözmek istediğini söyledi. Haşimi şöyle dedi: “Türkiye dürüst bir ortaktır. Irak’ın yeniden yapılandırılmasında ve ülkenin bağımsızlığına kavuşmasında büyük yardımları oldu. Hızlı bir şekilde Amerika’nın çekilmesini sağladı. Fakat benim kanaatime göre bazıları belki de Türkiye’nin Orta Doğu’da yükselen rolünden rahatsızlık duymaktadırlar. Bugün Türkiye sadece bölgesel düzeyde değil uluslararası düzeyde güçlü bir konuma ve siyasi role sahiptir. Bazıları ve özeliklede diğer komşu ülkelere yakın olanlar Türkiye’yi kıskanmaktadır. Diğer yandan da mezheple ilgili bir boyut söz konusu. Türkiye Sünnidir, biz de Sünniyiz. Irakta’ki Sünnilerin her yaptıkları Türkiye’nin namına yazılmaktadır. Ama kararlarımızı tam bağımsız bir şekilde almaktayız ve hiçbir zaman Türkiye bize herhangi bir görüş bildirmedi. Türkiye ile ilişkiler çok iyi ve ben mutluyum. Bu ilişkilerin bu yüksek düzeyde olmasından kıvanç duyuyorum. İnşallah gelecekte de aynı şekilde devam edecek. Ve bu temel üzerine ben bu eleştirileri anlamakta zorluk çekiyorum. Irak’ın gelişmesinde Türkiye önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye iş adamlarını, tüccarlarını, müteahhitlerini Irak’a gönderdi. En zor yıllarda bile Türkiye bize elini uzattı. Irak’a sürekli politik ve ekonomik destek verdi. Bu sorumlu tutumundan dolayı Türkiye’ye eleştiri yöneltmemiz değil, teşekkür etmemiz gerek.”

SORULARIMIZI EL YAZISIYLA CEVAPLADI
Halen Süleymaniye kentinde bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi, sorularımıza el yazısıyla cevap verdi. Kendisi hakkındaki mahkemenin Kerkük’te yapılmasını istediğini ve buna dair yüksek yargı meclisinin cevabını beklediğini belirten Haşimi “Kendimi savunmaya hazırım” dedi. Irak için de karamsar bir tablo çizen Tarık El Haşimi “Siyasi kriz ülkenin kaosa sürüklenmesine zemin hazırlıyor. Irak’ı korkunç bir gelecek bekliyor” diye konuştu.

مقالات اخري للكاتب

أخر الاخبار

كتابات الثقافية

عطر الكتب